Det er lett å bli offer for julestress

MÅ og BØR du eller VIL og VELGER du?

Jeg synes ordet “MÅ” er så uinspirerende. Ordet “BURDE” er ikke stort bedre. Begge gir assosiasjoner til plikt, slit og strev. Dessuten er det faktisk ingenting vi må her i livet. Vi har alltid et valg.

“Det er lett for deg å si”, tenker du kanskje – og det er det! Veldig lett å si, men det krever litt å huske det og ikke minst etterleve det. 

Du føler kanskje at du MÅ noe, men du er ikke nødt. Du kan velge noe annet. Spørsmålet er bare om du vil det – med de gitte konsekvensene. Når du tenker at du ikke har noe valg, blir du et offer for omstendighetene. Men du kan også velge å være helt. Det gjør du ved å være i integritet og ta ansvar for dine personlige valg.

Hva velger du?

Jeg har lenge sagt til meg selv at nå MÅ jeg få skrevet et blogginnlegg, men fikk bare ikke ut fingeren. Så lenge jeg omtalte det som en plikt og belastning ble jeg rett og slett ikke inspirert. Etter en treningsøkt litt høy på endorfiner begynte jeg å se på det som en mulighet og noe jeg kan velge å gjøre. Da kom skrivelysten.

MÅ du være hjemme hele romjulen fordi foreldre og slekt forventer det? Eller vil du, som er enslig og uten barn, benytte sjansen til å reise bort med noen venner? Reis bort og godta at man ikke kan gjøre alle til lags, eller bli hjemme – fordi du faktisk velger det.

MÅ du stille opp i fem juleselskaper? Kanskje er du en av dem som har et stort behov for alenetid og synes en del sosiale tilstelninger tapper deg for energi. MÅ du være med på alt eller velger du å ta dine egne behov minst like alvorlig som andres?

MÅ du pusse sølv til jul? Nei, det må du virkelig ikke. Spørsmålet er om du er villig til å droppe det, selv om den pirkete tanten din kan komme til å himle med øynene. Kan du ha det greit med det?

En herlig uperfekt pepperkake fra barnehender!

Uendelige TO-DO lister

De fleste av oss drømmer om å finne roen og kunne nyte adventstid og julestemning. Likevel blir mange, inkludert meg selv, fort revet med i et hektisk jag mellom ulike førjulsaktiviteter og to-do lister. Jeg har alltid vært glad i å skrive slike lister, men en venn lærte meg en gang at juhu!-lister er vel så viktig. Hva har du utført i dag som gjør deg stolt eller glad? Når to-do-listen vokser og vokser, glem ikke å anerkjenne deg selv for alt du har gjennomført. Du er heller ikke nødt til å leve opp til alles forventning – og kanskje forventer de rundt deg faktisk mindre enn du tror.

Jeg tar meg ofte i å si “nå håper jeg det roer seg litt”, men å håpe hjelper jo lite. Jeg trenger ikke være et offer for dette stresset. Jeg kan velge å ta ansvar ved å prioritere vekk, takke nei og senke ambisjonsnivået. Hos meg er vinduene flekkete, ryddeprosjekter utsatt og “sju sorter” ville jeg aldri vurdert å bake. Men snart finner vi likevel roen, nyter julemat og familietid, og jeg velger å tenke at det uperfekte egentlig er ganske perfekt.

4 tips til mindre julestress

  • Vær bevisst din indre dialog. Bytt ut må/bør med ord som jeg vil/velger
  • Anerkjenn deg selv for alt du har gjennomført
  • Vær mest mulig autentisk og tro mot verdiene dine, tør å si nei, og respekter dine egne behov like mye som andres
  • Stol på at det ekte er bedre enn det perfekte

Foto:  Anna Dziubinska – Unsplash

Christine Lindholt Wittusen

Blogg

Du ER ikke personligheten din

Allerede tidlig i barndommen finner vi noen strategier som hjelper oss å håndtere verden. Vi tenker, føler og handler på en bestemt måte i mange ulike situasjoner, og over tid utvikler vi personligheten vår. Men selv om det ofte kan oppleves sånn, så ER du ikke dine personlighetstrekk – du er så uendelig mye mer!

LES BLOGG »