Tenk om vi ikke delte tiden vår inn i år, men alt bare gikk i ett, uten noen form for avrunding eller begynnelse… Årsskiftet er en gyllen mulighet til å reflektere over året som gikk, det vi opplevde, alt vi lærte, og hva vi vil gjøre annerledes det kommende året. Utfordringen er at listen over nye mål fort blir veldig lang. Ofte har jeg vært supermotivert da jeg begynte å skrive ned målene mine første nyttårsdag, men endte opp med noe som liknet mer på en slitsom to-do liste. Har du også opplevd det?
Problemet er at mange av våre nyttårsforsetter settes utifra en tanke om at vi ikke er gode nok som vi er. Derfor skal 1.januar bli dagen da vi går fra en uperfekt versjon til en mer perfekt versjon av oss selv. Men når målene settes ut ifra frykt fremfor håp og tillit, får vi sjelden nok av den energien som endring faktisk krever. Derfor kan det lønne seg å fokusere på noe du vil styrke eller få til mer av fremfor å skulle fikse noe du er misfornøyd med. Dessuten er det ingen tvil om at enkelte faktisk har mer nytte av å heller sette færre mål i året som kommer.
Hva lengter du etter?
De klassiske nyttårsforsettene handler ofte om å prestere bedre, bli slankere, spise sunnere, trene oftere og liknende. Å sette personlige mål relatert til hvem du vil være og hvordan du vil ha det med deg selv og dine relasjoner er kanskje mer sjeldent, men svært vanlig i min coachingpraksis.
- Har du en relasjon du kunne tenke deg å forbedre?
- Hvilke av dine personlige egenskaper har du lyst til å styrke?
- Hva kan du sette av mer tid til for å oppleve mer glede og energi?
- Hva bruker du så mye tid på at du ikke gir rom til det som betyr mest for deg?
Aksept er en forutsetning
Det å klandre oss selv for det vi ikke realiserte i året som gikk, har ingen hensikt. Det å akseptere tingenes tilstand, uten å dømme oss selv, er det første som må til for å skape endring. Det er ikke lett, men noen ting, som f.eks. fortiden, får vi ikke forandret, og det er vi nødt til å akseptere for å komme videre. Det er et interessant paradoks at når vi aksepterer oss selv akkurat som vi er, kan vi lettere forandre eller utvikle oss.
Har du nyttårsforsetter kan det lønne seg å:
- virkelig kjenne etter hvordan det vil føles å oppnå dem (visualisere)
- passe på at målene er DINE (ikke noe du tror andre forventer)
- merke deg fremgangen og være tålmodig (babysteps er helt ok!)
- gi slipp på alt-eller-ingenting holdninger (alle monner drar)
- si målene høyt (f.eks. til venner eller familie)
- sørge for tydelige og realistiske mål (hva er tegnene på at de er nådd?)
- skrive ned det som skal til i kalenderen
Godt nyttår – med eller uten forsetter!
Er du nysgjerrig på hva du kan få ut av en coachingprosess hos meg, kan du bestille en uforpliktende telefonsamtale HER.
Hilsen Christine